Υλικά:
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ελιά
350 γρ. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. ζωμό κρέατος
60 γρ. Μαυροδάφνη
100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε κομμάτια
100 γρ. αποξηραμένο πορτοκάλι
200 γρ. σταφίδα
1 μήλο κομμένο καρέ
12 κάστανα βρασμένα σε κομματάκια
100 γρ. φιστίκια αιγίνης
100 γρ. Τριμμένη κεφαλογραβιέρα
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
230 γρ. βούτυρο αγελάδας για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε τον ανάμικτο κιμά. Ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε έως να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το αποξηραμένο πορτοκάλι και το μήλο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με την μαυροδάφνη και αφήνουμε να ποιεί τα υγρά του.
Προσθέτουμε τον ζωμό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να τραβήξει η γέμιση όλα τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα φιστίκια αιγίνης. Βάζουμε στην άκρη την γέμιση για να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ 35 εκ. και στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας τα κάθε στρώση και να εξέχουν λίγο προς τα έξω.
Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε δεν το βουτυρώνουμε διότι θα ακουμπήσει η γέμιση.
Αδειάζουμε την γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Προσθέτουμε από πάνω την κεφαλογραβιέρα.
Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Συνεχίζουμε να βάζουμε ένα ένα τα φύλλα από πάνω ακανόνιστα και τα ραντίζουμε με το βούτυρο. Ραντίζουμε με νερό και χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου