Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Χοιρινή πανσέτα ρολό γεμιστό με κάστανα-χουρμάδες-λαχανικά και τυρί


 

Ένα νόστιμο λαχταριστό  φαγητό για το τραπέζι  των Χριστουγέννων και για όλο το χρόνο για να καταπλήξετε τους καλεσμένους σας!!

 

Υλικά:

Για την πανσέτα

2-2 ½ κιλά πανσέτα  χοιρινή  χωρίς κόκαλο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ  ρίγανη

αλάτι - πιπέρι

 

Για τη γέμιση

2 πιπεριές πράσινες  χοντροκομμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες

2 κρεμμύδια  ξερά χοντροκομμένα

2 καρότα κομμένα λεπτές λωρίδες

2 κλ. Σέλερι ψιλοκομμένο

40 γρ. ελαιόλαδο

2 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένο

400 γρ. Κίτρινο τυρί  κομμένο σε μπαστούνια

150 γρ. κάστανα  βρασμένα

100 γρ. χουρμάδες

100 γρ. βούτυρο

Θυμάρι

 δεντρολίβανο

πιπέρι

αλάτι

 

Για τις πατάτες

20  πατάτες μικρές

2 σκελ. Σκόρδο ψιλοκομμένο

30 γρ. μουστάρδα

40 γρ. ελαιόλαδο

Χυμό από 1 λεμόνι

400 γρ. ζεστό νερό

Λίγο θυμάρι

Λίγο δεντρολίβανο

Πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά

Αλάτι

πιπέρι

 

βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.  Ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, το σέλερι, τις πιπεριές, το καρότο, το σκόρδο και  σοτάρουμε.  Προσθέτουμε τα καρυκεύματα ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά περίπου.  

 

Προσθέτουμε το βούτυρο και όταν λιώσει, αφαιρούμε από τη  φωτιά.  Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κάστανα,  τους χουρμάδες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να κρυώσει.

 

Για την πανσέτα                                                                                                                 

Βάζουμε στον πάγκο μας το κομμάτι πανσέτας που μας έχει ανοίξει ο κρεοπώλης, το πλένουμε  και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας να μην έχει νερά.  Χαράζουμε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι. 

 

Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, ρίγανη πιπέρι και απλώνουμε με τα χέρια μας να πάει παντού σε όλο το κρέας.  Τοποθετούμε το τυρί  και προσθέτουμε τη γέμιση.  Κλείνουμε σε ρολό και δένουμε με ένα σπάγκο. 

 

Στρώνουμε στον πάγκο ένα αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και δεντρολίβανο.  Βάζουμε το ρολό πάνω και τυλίγουμε στρίβοντας τις άκρες. Τυλίγουμε καλά με 2 κομμάτια αλουμινόχαρτο.

 

Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψί ρίχνοντας λίγο ζεστό νερό ισα – ισα να σκεπάσουμε το πάτο του ταψιού.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα, στην κάτω σχάρα και με αντιστάσεις. 

 

Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, λάδι, σκόρδο, χυμό λεμονιού, τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το νερό, τις πατάτες και  ανακατεύουμε.

 

Όταν περάσει 1 ώρα γυρνάμε το ρολό  το πάνω κάτω.  Ρίχνουμε γύρο – γύρο τις πατάτες με το υγρό τους.  Συνεχίζουμε να ψήσιμο  για 1 ½ ώρα ακόμα. 

 

Βγάζουμε και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί.  Ανεβάζουμε  την  θερμοκρασία στους 210 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά να κάνει μια ωραία ξεροψημένη κρούστα.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!!! 

https://youtu.be/MYTerP0CQhY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου