Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Μοσχάρι μπρεζέ με κόκκινο κρασί πατάτες και λαχανικά


Ένα πολύ ιδιαίτερο φαγητό για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή για οποιαδήποτε άλλη περίσταση για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους  σας.

 

Υλικά:

Για το μοσχάρι:

 2 κιλά μοσχάρι ελιά

 2 κρεμμύδια  χοντροκομμένα

 1-2 καρότα  χοντροκομμένα

 2 κλον.  Σέλερι  χοντροκομμένα

 3 σκελ.  Σκόρδο  σπασμένες

170 γρ. κόκκινο κρασί

  40 γρ. γλυκό κρασί

  20 γρ. πελτέ ντομάτας

140 γρ. ελαιόλαδο

900 γρ. ζωμό  κοτόπουλου

  80 γρ. βούτυρο

1 φύλλο δάφνη

  10 γρ. θυμάρι

 αλάτι  

 

Για τα λαχανικά:

   30 γρ. ελαιόλαδο

3 πατάτες κομμένες μέτρια καρέ

2 καρότα  κομμένα, μέτρια καρέ

2 κλον.  Σέλερι  κομμένο, μέτριο καρέ

2 κλον. Πράσο κομμένο, μέτριο καρέ

170 γρ. ζωμός κοτόπουλου

  40 γρ. βούτυρο

  15 γρ. θυμάρι

Αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια.  Τα αλατίζουμε από τις δυο πλευρές.  Ζεσταίνουμε ένα σκεύος  σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές  να το θωρακίσουμε και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.  Κόβουμε τα λαχανικά μας.

 

Αφαιρούμε το κρέας  από το σκεύος και το αφήνουμε στην άκρη. Αδειάζουμε τα υγρά από το σκεύος και ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτουμε το σέλερι,  τα καρότα και τα σοτάρουμε μέχρι  να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

 

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και ανακατεύουμε έως  να σοταριστούν και να μυρίσει το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο.  Προσθέτουμε τα δυο είδη κρασιών,  μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά  μέχρι να εξατμιστεί το  αλκοόλ τους.

 

Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο και μόλις ξεκινήσει ο  βρασμός, προσθέτουμε το κρέας. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και σκεπάζουμε με το καπάκι. μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία έως να μαλακώσει το κρέας.

 

(Αν θέλουμε το μεταφέρουμε σε ένα ταψί σκεπασμένο και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς έως να μαλακώσει το κρέας.)   

 

Όταν θα είναι έτοιμο και μαλακό το κρέας, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφαιρούμε  από τον ζωμό. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τον ζωμό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος.  Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε για να γλασάρει η σάλτσα μας.

 

Για τα λαχανικά βάζουμε  ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε  το λάδι  και σοτάρουμε τα καρότα, το σέλερι και τις πατάτες  μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

Προσθέτουμε το πράσο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 4 λεπτά περίπου έως να μαλακώσει. Ρίχνουμε  το  ζωμό κοτόπουλου και όταν έρθει σε βρασμό ρίχνουμε το θυμάρι και αν χρειάζεται ακόμη λίγο αλάτι.  Προσθέτουμε και το βούτυρο.

 

Σερβίρουμε βάζοντας το κρέας στο πιάτο, περιχύνουμε από πάνω με τη σάλτσα και τοποθετούμε στο πλάι τα λαχανικά μας.

 

Καλή επιτυχία!!!

https://youtu.be/OZJxl0HL8NU

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου