Υλικά:
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
8 γρ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
110 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 τσιμπιά κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
60 γρ. κονιάκ
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
370 γρ. νερό
200 γρ. μέλι
1 ξυλ. Κανέλας
2-3 γαρίφαλα
φλούδα πορτοκαλιού
Για το πασπάλισμα
70 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε. Όταν αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει το σιρόπι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα τα λάδια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, γαρίφαλο, ζάχαρη και το κονιάκ. Προσθέτουμε στο χυμό πορτοκαλιού την σόδα ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά, το σιμιγδάλι με το αλεύρι και το μπέικιν σταδιακά και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Βάζουμε στο μούλτι τα 100 γρ. από τα καρύδια και τα αλέθουμε. Τα 70 γρ. για το πασπάλισμα τα αλέθουμε λίγο. (όχι πολύ και γίνουν σκόνη). Προσθέτουμε τα 100 γρ. στη ζύμη και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε την ζύμη καλά σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Χαράζουμε σε κομμάτια όπως θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο. Στον μισό χρόνο του ψησίματος, βγάζουμε από το φούρνο, χαράζουμε πάλι τα κομμάτια και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως να πάρει η πίτα μας ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως σιροπιάζουμε με μια κουτάλα. Αν δεν την θέλουμε πολύ σιροπιαστή, δεν βάζουμε όλο το σιρόπι. Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια.
Αφήνουμε 1-2 ώρες και σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω την μελομακαρονόπιτα μας με καρύδι και μέλι.
Καλή επιτυχία, χρόνια πολλά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου