Υλικά:
Για το προζύμι
50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. νερό χλιαρό
50 γρ. μαγιά νωπή
30 γρ. ζάχαρη
Για το τσουρέκι
1000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
180 γρ. ηλιέλαιο
2 γρ. μαστίχα θρυμματισμένη
6 γρ. μαχλέπι
2 γρ. κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
Προαιρετικά 6 αβγά κόκκινα
Για την επάλειψη
1 κ.σ. κοφτή μέλι
2 κ.σ. νερό
Αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε μέσα σε ένα μπολ την μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και την ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ηλιέλαιο, χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, αλάτι και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα υγρά στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, την προζύμι μαγιάς, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τις βανίλιες.
Βάζουμε τον γάντζο και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά. Όταν θα έχουμε μια ελαστική ζύμη την μεταφέρουμε στον πάγκο και κάνουμε μερικά διπλώματα. (Δεν ζυμώνουμε όπως το ψωμί για να έχουν τα τσουρεκάκια μας ίνες). Ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι σε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα αφήνοντας για 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη βάζουμε στο πάγκο και την χωρίζουμε σε 6 ισα κομμάτια. Κόβουμε το κάθε κομμάτι στη μέση και πλάθουμε σε δυο λωρίδες. Τις τυλίγουμε μεταξύ τους και τις γυρνάμε σε σαλιγκάρι. Ενώνουμε τις άκρες, τις βάζουμε από κάτω ώστε να κολλήσουν καλά και να μην μας ανοίξουν.
Βάζουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε απόσταση μεταξύ τους. Για να μην κολλήσουν, έβαλα τρία στο ταψί. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Αραιώνουμε σε ένα μπολ το μέλι με το νερό και αλείφουμε απαλά με ένα πινέλο τα τσουρεκάκια. Τέλος πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε Προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για 30-40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο. Όταν πάρουν χρώμα, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
(Προαιρετικά αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αβγό στα τσουρεκάκια, το μπήγουμε στο κέντρο με το που θα τα βγάλουμε από το φούρνο όσο είναι ζεστά).
Όταν κρυώσουν πάρα πολύ καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρήσουν το άρωμά τους και να παραμείνουν αφράτα.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου