Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Εύκολα και αφράτα τσουρέκια με ίνες


 

Υλικά
1350 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

75 γρ. μαγιά φρέσκια
350 γρ. ζάχαρη
400 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
5 αβγά
80 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
ξύσμα από μισό πορτοκάλι

4 βανίλιες
10 γρ. μαχλέπι

2   γρ. κακουλέ 

2   γρ. μαστίχα
μια πρέζα αλάτι
1 αβγό και 2 κ. σ. νερό για επάλειψη

 

 

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα 150 γρ. γάλα (χλιαρό). Θρυμματίζουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε  50 γρ. από τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.

 

Ρίχνουμε 150 γρ. αλεύρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.  

 

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, τα αβγά, 300 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. γάλα (θερμ. δωματίου), ξύσμα πορτοκαλιού, 80 γρ. ηλιέλαιο, τις βανίλιες, αλάτι, 1200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια και την μαστίχα. (προσοχή δεν βάζουμε πολύ μαστίχα  να μην μας πικρίσει). Τέλος προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς που έχει αφρίσει.  

 

Ανακατεύουμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά το πολύ σε μέτρια ταχύτητα. Βγάζουμε στο πάγκο και κάνουμε μερικά διπλώματα στην ζύμη μας. (Δεν ζυμώνουμε όπως το ψωμί για να έχουν τα τσουρέκια μας ίνες).  Tην μεταφέρουμε πάλι στον κάδο του μίξερ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και  πετσέτα και αφήνουμε για 20 με 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη. 

 

Ανακατεύουμε στο μπολ με το βούτυρο το μαχλέπι και το κακουλέ. Βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά το βούτυρο με το μαχλεπι.  Όταν απορροφηθεί όλο το βούτυρο, χτυπάμε για λίγο ακόμη και μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας. 

 

Κάνουμε μερικά διπλώματα και ξανά βάζουμε στον κάδο του μίξερ σκεπάζοντας με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 4 ίσια κομμάτια.

 

Ζυγίζουμε το κάθε κομμάτι και το διαιρούμε δια 3 για να έχουμε ίδια σε μέγεθος.  Τα πλάθουμε όλα σε κορδόνια και μετά θα φτιάξουμε  τις πλεξούδες ώστε να ξεκουράζεται το ζυμάρι.

 

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι χωρίς να τραβάμε ή να πιέζουμε τα κορδόνια.  Πιέζουμε τις άκρες  καλά να μην μας ανοίξουν. Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα.  Βάζουμε τα τσουρέκια,  ξεχωριστά  σε αντικολλητικό χαρτί ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ταψί.   

Τα βάζουμε στο ταψί, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και  αφήνουμε για 45 λεπτά να  ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με ένα  αβγό αραιωμένο με 2 κ.σ. νερό.  Περνάμε απαλά το πινέλο από πάνω  για να μην μας  ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.  

 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς  και για 25-35 λεπτά περίπου  ανάλογα το φούρνο.  Όταν θα έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσαφί  χρώμα βυθίζουμε ένα καλαμάκι για σουβλάκια. Αν κολαει η ζύμη στο καλαμάκι, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε μέχρι να είναι έτοιμα.  Αν βάλουμε και τα 4 τσουρέκια μαζί στο ταψί, ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.

 

Όταν κρυώσουν πάρα πολύ καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρήσουν το άρωμά τους και να παραμηνουν αφράτα. Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αβγό στα τσουρέκια, θα το τοποθετήσουμε όσο είναι ζεστά.

 

Καλή επιτυχία!!!

https://youtu.be/EeaKJ9m7vs8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου