Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι


 

Υλικά:

Για το κανταΐφι

450   γρ. φύλλο κανταΐφι

170   γρ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)

  80   γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για την κρέμα

1200 γρ. γάλα

180   γρ. ζάχαρη

50     γρ. βούτυρο γάλακτος (παγωμένο)

80     γρ. κορν φλάουρ

3      κρόκους

2      βανίλιες

Για το σιρόπι

400  γρ. νερό

500  γρ. ζάχαρη

Φλούδα από λεμόνι

Ξύλο κανέλας

Για την σαντιγί

700   γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ. (παγωμένη)

60     γρ. άχνη ζάχαρη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με όλα τα υλικά για το σιρόπι. Όταν  αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε  να κρυώσει.  

Για το κανταΐφι: Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας. Το στρώνουμε απαλά σε ένα πυρέξ  25x35 εκ. και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  με αέρα για 40 λεπτά  περίπου έως να ροδίσει. Βγάζουμε και περιχύνουμε το κανταΐφι με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 

Για την κρέμα: Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε  τα 1000 γρ. γάλα, 100 γρ. ζάχαρη, και τις βανίλιες. Βάζουμε σε ένα μπολ τα 80 γρ. ζάχαρη τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός έως να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε τα 200 γρ. γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Όταν ζεσταθεί το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα από το μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει.

Βάζουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι και την απλώνουμε με μία μαρίζ έτσι ώστε να καλύψουμε όλη η επιφάνειά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπήσει πάνω στην  κρέμα για να μην μας πετσιάσει. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. 

 

Για τη σαντιγί: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει και να δημιουργούνται κορυφές.   Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και απλώνουμε με μια σπάτουλα από πάνω την σαντιγί. Με  ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές ή βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Τέλος γαρνίρουμε με το φιστίκι Αιγίνης.

Καλή επιτυχία!!! 

https://youtu.be/P9lNMoLuMB0


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου