Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Αφράτο σπέσιαλ Ζαμπονοτυρόψωμο



 

Υλικά:

750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό

250 γρ. νερό χλιαρό

10 γρ. ξηρή μαγιά

10 γρ. ζάχαρη

1 κοφτή κ.γ. αλάτι

2 αβγά το ασπράδι

110 γρ. ηλιέλαιο

200 γρ. τυρί τριμμένο

200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο

Παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

2 κρόκοι με 3 κ.σ. για άλειμμα

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα και το νερό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη, αφρίσει η μαγιά.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς, το ηλιέλαιο και το ασπράδι από τα δυο αβγά.

 

Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα έως να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Μεταφέρουμε στον πάγκο και συνεχίζουμε να πλάθουμε έως να έχουμε μια ωραία εύπλαστη ζύμη.

 

Αλείφουμε ένα μπολ με λάδι και τοποθετούμε μέσα την ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα αφήνοντας σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.

 

Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι και πλάθουμε για λίγο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο ισα μέρη. Σκεπάζουμε το ένα με πετσέτα και ανοίγουμε το άλλο με ένα πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα. . Αν χρειαστεί  ρίχνουμε λίγο αλεύρι να μην μας κολλάει η ζύμη.  

 

Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με το τυρί και ύστερα με το ζαμπόν. Ανοίγουμε το ίδιο και την υπόλοιπη ζύμη.  Σκεπάζουμε και ενώνουμε τη ζύμη, γύρο  γύρο. 

 

Πιέζουμε απαλά με τα χέρια.  Χαράζουμε απαλά κάνοντας σχέδιο. Χτυπάμε τους κρόκους με τρεις κ.σ γάλα και αλείφουμε με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο. Όταν θα έχουμε ένα χρυσαφή χρώμα βγάζουμε από το φούρνο. Κόβουμε και απολαμβάνουμε.   

 

Καλή επιτυχία!!!     

https://youtu.be/eCCkWiSR4jo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου