Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ρεβύθια σούπα βελουτέ


 

Τα ρεβίθια είναι  μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. Προέρχονται από την Ασία και έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.  Παρόλο που τα ρεβίθια είναι ένα βασικό στοιχείο της διατροφής και γενικότερα των μεσογειακών λαών, όλο και λιγότερο μπαίνει στο ελληνικό τραπέζι και οι λόγοι είναι που δεν βράζουν τελείως, παραμένουν σκληρά και δεν αρέσουν ιδικά στα παιδιά. Όταν επιλέγουμε καλής ποιότητας και με τον  σωστό τρόπο μαγειρέματος το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Τα ρεβύθια έχουν  μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο.!!!

Υλικά:

 

500 γρ. ρεβύθια

1 καρότο

2 κρεμμύδια ξερά

1 πατάτα μεγάλη

1 σκελ. Σκόρδο

2-3 φέτες ψωμί για τα κρουτόν

Ελαιόλαδο

Χυμό από 2 λεμόνια

Κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 

Βάζουμε τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να μουλιάσουν για 12 ώρες.

Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά. Αφήνουμε να στραγγίξουν.

 

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος λίγο λάδι και προσθέτουμε τα ρεβύθια. Τα σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Όταν αρχίσει ο βρασμός, τα ξαφρίζουμε.

 

Κόβουμε σε μέτρια καρέ τα κρεμμύδια, την πατάτα, το καρότο και το σκόρδο. Προσθέτουμε μέσα στα ρεβύθια τα   λαχανικά τις δάφνες, πιπέρι, λίγο κύμινο, λίγο ελαιόλαδο  και ανακατεύουμε.

 

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί το φαγητό μας για 40 – 50 λεπτά περίπου ανάλογα τα ρεβύθια. Κόβουμε δυο τρεις φέτες ψωμί, αφαιρούμε την κόρα και κόβουμε σε μικρά καρέ.

 

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, κύμινο και πιπέρι. ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

 

Ενδιάμεσα τα ανακατεύουμε για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και να γίνουν τραγάνα.  Όταν τα ρεβύθια μας είναι σχεδόν έτοιμα και μαλακά, προσθέτουμε το αλάτι.

 

(αλάτι δεν ρίχνουμε από την αρχή διότι έχει την ιδιότητα τα όσπρια να τα σκληραίνει.) Όταν θα είναι έτοιμα, βγάζουμε από τη φωτιά και με ένα ραβδοπλέντερ, πολτοποιούμε.

 

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.  Προσθέτουμε λίγο νερό για να αραιώσουμε την σούπα μας αν χρειάζεται. Σερβίρουμε βάζοντας από πάνω λίγα κρουτόν, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

 

Καλή επιτυχία!!!

https://youtu.be/_PPEb1qNwwM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου