Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ψωμί γάστρας χωρίς ζύμωμα




Υλικά:

1 κιλό αλεύρι  γ.ο.χ.

700 γρ. χλιαρό νερό

18 γρ αλάτι

18 γρ ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)

60 γρ. ηλιέλαιο  

 

Εκτέλεση:

 

Αναμιγνύουμε με το αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι.   Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και ανακατεύουμε έως να ενωθούν καλά τα υλικά μας.  Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα.

 

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Το ζυμάρι μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο.  Κάνουμε μερικά διπλώματα και προς τα μέσα ώστε να πάρουμε όλο το αλεύρι από τον πάγκο.

 

Όταν δεν θα κολλάει το ζυμάρι, είναι έτοιμο.   Βάζουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.

Φτιάχνουμε το σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

 

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος μας. Όταν θα είναι έτοιμος ο φούρνος, βάζουμε  το ζυμάρι μέσα στη γάστρα, χαράζουμε με ένα μαχαιράκι και αλείφουμε με νερό. Στο στάδιο αυτό αν θέλουμε βάζουμε και σουσάμι.

 

Σκεπάζουμε  με το καπάκι και ψήνουμε με αντιστάσεις και χαμηλά, στους 230 βαθμούς για  40 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 – 30 λεπτά ακόμη.

 

Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά. 

 

Καλή επιτυχία!!! 

https://youtu.be/EgyLO4A9QCk

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου