Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Αφράτα ατομικά σταφιδόψωμα


 

Υλικά

 

580 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

350 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

30 γρ. μαγιά ξηρή

80 γρ. ζάχαρη

60 γρ. σταφίδες

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 στίκ  βανίλιας

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. κανέλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

αλάτι

1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη τη μαγιά, και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με το  σύρμα. αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με την κανέλα το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ μαζί με το μίγμα μαγιάς.

 Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 7  λεπτά περίπου με το γάντζο, μέχρι να δέσει η ζύμη μας.

Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι ένα μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι καλύπτοντας με  μεμβράνη,  30 με 50 λεπτά περίπου, ανάλογα τη θερμοκρασία χώρου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει.

 Εφόσον φουσκώσει το ζυμάρι το ζυμώνουμε σε ένα μακρόστενο μπαστούνι και το κόβουμε σε 12 κομμάτια. Πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια. Βάζουμε σε λαμαρίνα αντικολητικο χαρτί και τα τοποθετούμε σε απόσταση. Θα τα αφήσουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για άλλη μια ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

 Όταν φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα, τα αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με  νερό.Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν όπως κάνουμε με τα ψωμιά, παντεσπάνια κλπ.

 

Καλή σας επιτυχία!!!

 

https://youtu.be/Tnotl2BPV-Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου