υλικά
σουτζουκάκια
500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
Πιπέρι Φρεσκοτριμμένο
Αλάτι
σάλτσα
500 gr. ντομάτες ώριμες
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
5-6 κόκκους μπαχάρι
2 μοσχοκάρφια
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ ή αλεύρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα.
Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1′ λεπτό.
Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον 10′ λεπτα!
Σκεπάζουμε με σελοφάν και τον αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30′ λεπτά.
Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με το κόρν φλάουρ ή το αλεύρι.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε πλάτια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,
με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λιγότερο από 1 φλυτζάνι νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες.
Βάζουμε την σάλτσα να σιγοβράζει.
Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα, που θα έχει πάρει βράση και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου