Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Λαχταριστό Χριστουγεννιάτικο Kέικ με φρούτα


 

Υλικά:

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει

40   γρ. πορτοκάλι αποξ/νο

40   γρ. βερίκοκα  αποξ/να

40   γρ. δαμάσκηνα αποξ/να

40   γρ. χουρμάδες αποξ/νοι

40   γρ. σταφίδες

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

200 γρ. ζάχαρη

4     αβγά μεσαία

40   γρ. κονιάκ

1     κ.γ. κανέλα

¼    κ.γ. γαρύφαλλο

¼    κ.γ. μοσχοκάρυδο

1     πρέζα αλάτι

 

Για το γλάσο

2 ασπράδια  αβγών

200 γρ. ζάχαρη άχνη

  10 γρ. χυμό πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε όλα τα φρούτα εκτός τις σταφίδες.  τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις  σταφίδες και ρίχνουμε νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 3-4 ώρες.

 

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, έως  να αφρατέψει το μείγμα μας. Προσθέτουμε  το πρώτο αβγό και όταν ενσωματωθεί με το μείγμα ρίχνουμε το επόμενο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

 

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το κονιάκ. Βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και χτυπάμε έως να ενσωματωθούν καλά τα υλικά στην ζύμη μας.

 

 Στραγγίζουμε τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε μέσα τα φρούτα.  Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι την φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε μέσα την ζύμη και στρώνουμε ομοιόμορφα με μια μαριζ.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, αν βγει στεγνό, είναι έτοιμο. Βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει

 

Βάζουμε  στον κάδο του μίξερ, τα ασπράδια  και χτυπάμε σε μαρέγκα. Πριν  να σφίξει,  προσθέτουμε την άχνη  ζάχαρη, τον  χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. 

 

Όταν θα είναι έτοιμο, χωρίζουμε το γλάσο σε μπολάκια αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής.  Βάζουμε το κέικ  με τη σχάρα μέσα σε ένα ταψί. Περιχύνουμε  το κέικ  από πάνω με το γλασο.  Διακοσμούμε με ότι μας αρέσει.

 

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!! 

https://youtu.be/zsaMuUGd7I8

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου