Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Πολίτικο τσουρέκι


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι  σκληρό
200 γρ. βούτυρο σε θερμ.  δωματίου
3 φακ. Ξερή μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
5 αυγά μέτρια
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
120 γρ. νερό σε θερμ. δωματίου
200 γρ. γάλα σε θερμ. δωματίου
3 βανίλιες
3 γρ. μαστίχα κοπανισμένη ( σε σκόνη )
14 γρ. μαχλεπι
1 κοφτή στην μύτη κ.γ. αλάτι
Αμύγδαλα φιλέ για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 150 γρ. από το αλεύρι, το νερό και την μαγιά. Χτυπάμε με ένα σύρμα καλά να ενωθούν τα υλικά μας. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 με 15 λεπτά για να δουλέψει η μαγιά και να αφρατεψει.
Βάζουμε στο μάτι της κουζίνας ένα κατσαρόλι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, τα 100 γρ. από το βούτυρο κομμένα σε κομματάκια, το ξύσμα πορτοκαλιού, την μαστίχα, τις βανίλιες, την ζάχαρη και το μαχλεπι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα έως να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν πρέπει να βράσει αλλά να ζεσταθεί. Αποσύρουμε το κατσαρόλι από το μάτι και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη.
Μετά ρίχνουμε τα τέσσερα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με σύρμα.  Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μίγμα από το μπολ και το μίγμα από το κατσαρόλι και χτυπάμε με γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 8 λεπτά περίπου.
Χτυπάμε ξανά για 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι έως να απορροφηθεί καλά. Προς το τέλος ανεβάζουμε την ταχύτητα στο γρήγορο.  Εφόσον ενσωματωθεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε στο μίγμα το υπόλοιπο βούτυρο αφού πριν το έχουμε λιώσει όχι όμως να κάψει και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για αλλά 8 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί.
Όταν η ζύμη ξεκολλήσει από τον κάδο του μίξερ είναι έτοιμη.  Βάζουμε σε μια λαδωμένη λεκάνη την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα για δυο  ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
Μετά τις δυο ώρες πλάθουμε την ζύμη για λίγο με τα χέρια και την  χωρίζουμε στα δυο.  Ύστερα το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε στα τέσσερα ή στα τρία αναλόγως το σχέδιο που θέλουμε να φτιάξουμε.  Ανοίγουμε λεπτές λωρίδες, ενώνουμε από την μια μεριά τις άκρες και φτιάχνουμε πλεξούδες για μακρόστενα  ή στρογγυλά τσουρέκια. Τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα για μισή ώρα. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς.  παίρνουμε τον κρόκο από το ένα αυγό που είχαμε στην άκρη και τον διαλύουμε  με μια κουταλιά της σούπας νερό. Αλείφουμε τα τσουρέκια μας, ρίχνουμε από πάνω και τα αμύγδαλα φιλέ (μπορούμε επίσης αν θέλουμε πριν το ψήσιμο να βάλουμε από ένα αυγό βρασμένο) και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο μας. Όταν τα βγάλουμε και κρυώσουν, για να μην μας ξεραθούν τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
Καλή σας επιτυχία και καλό Πάσχα.!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου