Για γαλοπούλα 4 κιλά περίπου
Υλικά:
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. κιμά χοιρινό
½ φλ. τσαγιού. ρύζι μισοβρασμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10 κάστανα ψημένα
¾ φλ. Τσαγιού . σταφίδα μαύρη
½ φλ. Τσαγιού . κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
1 ½ φλ. Τσαγιού . Μαυροδάφνη
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
4 κ. σούπας βούτυρο φρέσκο
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
το συκωτάκι της γαλοπούλας το κόβουμε χοντροκομμένο.
Πλένουμε τις σταφίδες καλά και τις βάζουμε στην Μαυροδάφνη για να μουλιάσουν για 5 ώρες. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο για να σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε βούτυρο, ελαιόλαδο και τον κιμά και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 5΄λεπτα. Ρίχνουμε την κανέλα , τα συκωτάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καβουρδιστεί και να ροδοκοκκινίσει. Σβήνουμε με Μαυροδάφνη, αφήνουμε μισό λεπτό να την πιεί και προσθέτουμε τις σταφίδες με το υγρό τους και τον πελτέ, διαλυμένο σε ελάχιστο νερό. Σιγοψήνουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε λίγα λεπτά ακόμη για να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με την γέμιση και την ράβουμε, για να κλείσουμε το άνοιγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου