Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ









Υλικά:

1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
550 gr. ελαιόλαδο
100 gr. μαργαρίνη
180  gr. ζάχαρη
180  gr. αλισίβα
150  gr. σιμιγδάλι ψιλό
2 πορτοκάλια
2 λεμόνια
50 gr. κονιάκ
3 κουταλιές της σούπας λικέρ δαμάσκηνο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 βανίλια
μέλωμα
400 gr. μέλι
800 gr. ζάχαρη
750 gr. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα
αλισίβα
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από ξύλα
πασπάλισμα
Καρύδι σπασμένο σε μέτριο μέγεθος

Εκτέλεση

2 ημέρες πριν φτιάχνουμε την αλισίβα ως εξής:
Βάζουμε το νερό και την στάχτη σε ένα κατσαρόλι και βράζουμε  για 3′ λεπτά, μόλις πάρει την πρώτη βράση. Χρησιμοποιούμε τουλπάνι ή σίτα πολύ λεπτή ή τούλι και σουρώνουμε 5-6 φορές το σταχτόνερο. Το βάζουμε σε ένα ποτήρι το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε μία άκρη ώστε να μην το κουνάμε. Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την αλισίβα
Χτυπάμε το ελαιόλαδο, το βιτάμ, την ζάχαρη για 3′ λεπτά στο μίξερ.
Προσθέτουμε την αλυσίβα, το λικέρ, τον χυμό από τα πορτοκάλι και τα λεμόνια, το ξύσμα από το 1 λεμόνι και το 1 πορτοκάλι, το κονιάκ μέσα στο οποίο διαλύουμε την σόδα, τα κανελογαρύφαλα, την βανίλια και τέλος σταδιακά το σιμιγδάλι.
Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και το αναμυγνείουμε ζυμώνοντας με το χέρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή, λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα, πατάμε λίγο με πιρούνι.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί και  ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25′ λεπτά. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε την ζάχαρη με το νερό,το μέλι, το ξυλάκι κανέλας  και την φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε το σιρόπι, όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε το σιρόπι και όταν πλέον δεν θέλει ξάφρισμα είναι έτοιμο για χρήση. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι τα αφήνουμε 1′ λεπτό βυθίζοντας τα απαλά με την τρυπητή κουτάλα.
Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα βάζουμε σε ένα ταψί, και ρίχνουμε με μία βαθιά κουτάλα λίγο σιρόπι,τα αφήνουμε εκεί μέχρι να βγούν τα επόμενα μελομακάρονα.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου