Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΕΚΜΕΚ ΠΟΛΙΤΙΚΟ



Yλικά:

160 gr. αλεύρι για τσουρέκια
12 gr. νωπή μαγιά
50 gr. βούτυρο
20 gr. ζάχαρη
1 μικρό αυγό
50 gr. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη

σιρόπι
500 gr. ζάχαρη
350 gr. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

σερβίρισμα
Σαντυγί
Φυστίκι Αιγίνης
Κανέλα

Εκτέλεση:

Διαλύουμε την μαγιά σε 4 κουταλιές της σούπας νερό χλιαρό.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε την μαγιά με 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε 25′ λεπτά να φουσκώσει.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και την βανίλια.
Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το μείγμα που ετοιμάσαμε, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα την ζύμη, σε ζεστό μέρος.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό, περίπου 24 εκατοστών.
Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 20′ λεπτά.
Ψήνουμε για 20′ λεπτά στους 160° C βαθμούς στο αερόθερμο.
Κατόπιν στρώνουμε μία λαδόκολλα στην σχάρα του φούρνου, αναποδογυρίζουμε ψήνουμε για 30′ λεπτά στους 120° C βαθμούς στο αερόθερμο.
Αφήνουμε να κρυώσουν και ξαναβάζουμε την ζύμη στο ταψί για να την σιροπιάσουμε. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5′ λεπτά.
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην ζύμη και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι περίπου 2 ώρες.
Βάζουμε το εκμέκ στο ψυγείο. Σερβίρουμε με σαντυγί, τριμμένο φυστίκι και κανέλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου