Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Ζαμπονοτυρόπιτα σπέσιαλ με σπιτικό φύλλο


Υλικά

Για το ζυμάρι:

500 γρ. αλεύρι  κίτρινο

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. νερό χλιαρό

1 πρέζα αλάτι

Λίγο κορν φλαουρ  για το άνοιγμα των φύλλων

 

Για τη κρέμα:

500 γρ. φρέσκο γάλα

70 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

Αλάτι – πιπέρι

 

Για τη γέμιση:

300 γρ. τυρί Γκούντα  τριμμένο

10 φέτες τυρί Γκούντα

10 φέτες ζαμπόν

 

Για την σύνθεση:

1 ταψί ή πυρέξ  26Χ34

Λίγο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το ζυμάρι μας και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη εύπλαστη ζύμη.  Την τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. 

 

Για την κρέμα βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.  Όταν  λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς.  Προσθέτουμε το γάλα λίγο,  λίγο  αλατοπιπερώνουμε και  ανακατεύουμε  με ένα σύρμα.  Όταν θα κοχλάζει η κρέμα μας , βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

 

Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.

 

Κόβουμε τη ζύμη μας στην μέση. Ρίχνουμε κορν φλαουρ στον πάγκο μας και ανοίγουμε το πρώτο ζυμαράκι μας, με ένα πλάστη.  (Ο λόγος  που βάζω κορν φλαουρ αντί για αλεύρι, είναι για να μην σφίξει το ζυμάρι μας.)  έτοιμο το πρώτο λεπτό φύλλο για την πίτα μας.

 

Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ και στρώνουμε το φύλλο στο κάτω μέρος. Κόβουμε αυτό  που περισσεύει, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στη κατάψυξη για την επόμενη παρασκευή μας. Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο λάδι.  Βάζουμε τις φέτες ζαμπόν.  Στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα μας. Βάζουμε από πάνω τις φέτες με το τυρί.  Ανοίγουμε και το άλλο ζυμαράκι όπως το πρώτο και σκεπάζουμε την πίτα μας.   Κλείνουμε τις άκρες γύρο, γύρο.  Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι από πάνω. Ραντίζουμε με λάδι και νερό.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου έως να πάρει ένα υπέροχο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά και την απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!     

https://youtu.be/vdrXnDauG5Q

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου