Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Κανταΐφι


 

Υλικά:

500 γρ. κανταΐφι

450 γρ. καρύδια ή φιστίκια αιγίνης

300 γρ. βούτυρο  τύπου Κερκύρας  λιωμένο

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλλα

½ κ.γ. γαρύφαλλο

 

Για το σιρόπι:

550 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 

350 ml. νερό

Την φλούδα από ένα λεμόνι κομμένη σε λωρίδες με ένα γδάρτη

1 ξυλάκι  κανέλας

 

Εκτέλεση:

 

Προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα,  το νερό, ζάχαρη, κανέλα  και τις λωρίδες  λεμονιού.  Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Αφήνουμε να βράσουν  για άλλα  5 λεπτά  από  την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.  Βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

 

Βάζουμε στο μουλτι  τα καρύδια ή τα φιστίκια,  μαζί με τη ζάχαρη, τη κανέλλα  το  γαρύφαλλο και  τα χτυπάμε λίγο να θρυμματιστούν. (όχι  πολύ).  

 

Παίρνουμε το κανταΐφι και το ανοίγουμε χωρίς να το σπάσουμε για να αφρατεψει. Καθ’ όλη την διαδικασία το έχουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να μην μας ξεραθεί.

 

Παίρνουμε  μικρή ποσότητα από το κανταΐφι και την απλώνουμε στον πάγκο μας. Ρίχνουμε  από πάνω   λιωμένο βούτυρο,  ώστε το βούτυρο να πάει παντού.  

 

Βάζουμε λίγο  από τη γέμιση στην άκρη του κανταϊφιού.  Διπλώνουμε τα πλαϊνά  προς τα μέσα και  τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε το κανταΐφι σε βουτυρωμένο ταψί και το βουτυρώνουμε παντού. Κάνουμε την ίδια  διαδικασία και με τα υπόλοιπα, βάζοντας κολλητά το ένα με το άλλο.

 

Όταν γεμίσει το ταψί, ρίχνουμε πάνω  από τα κανταΐφια το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και  για 1 ώρα και 15 λεπτά.

 

Όταν κουνήσουμε το ταψί και μετακινούνται τα κανταΐφια, τότε είναι ψημένα και έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

 

Αφαιρούμε από το φούρνο και τους ρίχνουμε το  σιρόπι από πάνω.  Αφήνουμε 1 ώρα για να  απορροφήσουν καλά το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε από πάνω με καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης, στολίζουμε με μια λωρίδα λεμονιού και ένα ξυλάκι κανέλας  και σερβίρουμε. 

 

Καλή επιτυχία!!!  

https://youtu.be/DCxtjfsSTCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου