Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Ψαρονέφρι Wellington με σάλτσα δαμάσκηνο


Υλικά

 

1 ψαρονέφρι  
1 Σφολιάτα
20 γρ. βούτυρο
20 γρ. ελαιόλαδο

1 αυγό

8 φέτες προσούτο

 

Για τη γέμιση Μανιταριών

2 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. μανιτάρια πλευρωτους
20 γρ. βούτυρο

Αλάτι

 

Για τη σάλτσα.

200 γρ δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα δυο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κ.σ ελαιόλαδο
½  κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά

50 γρ. καστανή ζάχαρη

2 φλ. κόκκινο κρασί
Αλάτι

πιπέρι

( ανάμεικτα μπαχαρικά – φτιάχνουμε ένα μείγμα από γλυκάνισο, κανέλα, πιπέρι, γαρίφαλο και θυμάρι.)

 

 

Εκτέλεση

 

Καθαρίζουμε τα  κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε  τα μανιτάρια. 

Βάζουμε σε ένα τηγάνι,  το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε  τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε  τα μανιτάρια. Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά από τα μανιτάρια. Αφαιρούμε και αφήνουμε σε μπολ. (δεν πρέπει να έχουν καθόλου υγρά.)

Στο ίδιο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά,  ξανά βάζουμε  βούτυρο και  λάδι και σοτάρουμε το ψαρονέφρι γυρνώντας από όλες τις μεριές δίνοντας του χρώμα. Αφαιρούμε  το  φιλέτο και το αλατοπιπερονουμε.   

 

Ανοίγουμε την σφολιάτα και  την αλείφουμε με ένα χτυπημένο αβγό. Απλώνουμε στο κέντρο,  το προσούτο.  Στρώνουμε  την μισή  γέμιση μανιταριών.  Τοποθετούμε  το φιλέτο και από  πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και το υπόλοιπο προσούτο.  

 

Τυλίγουμε  τη σφολιάτα στις άκρες του φιλέτου προς τα μέσα  και τυλίγουμε  να κλείσει. Μεταφέρουμε  σε ένα ταψί  έχοντας  βάλει από κάτω λαδόκολλα.

 

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με αβγό. Χαράζουμε απαλά  με ένα μαχαίρι χωρίς να κόψουμε τη σφολιάτα.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς  για  40  λεπτά  και στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

 

Μέχρι να ψηθεί ετοιμάζουμε την  σάλτσα.

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε το κρασί.  Όταν πάρει βράση προσθέτουμε τα δαμάσκηνα,  το αλάτι, τη  ζάχαρη, το κρασί και το μείγμα μπαχαρικών.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου έως  να πήξει  ελαφριά η σάλτσα μας.
όταν κρυώσει, βάζουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.  Η σάλτσα μας είναι έτοιμη για τα κροατικά μας.

 

Βγάζουμε  από το φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά. κόβουμε σε φέτες,  σερβίρουμε με την σάλτσα δαμάσκηνου στο πλάι ή λίγη  από πάνω.  Επίσης μπορούμε να το συνοδεύουμε με πουρέ κάστανο ή με πιλάφι ή και τα δυο μαζί.

 

Καλή επιτυχία!!!  

 

https://youtu.be/LSJAku_SPFs

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου