Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100 γρ. ζάχαρη
20 γρ. μαγιά ξηρή
550 γρ. νερό, χλιαρό
60 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
20 γρ. γλυκάνισο
σουσάμι, για πασπάλισμα
1 αυγό κόκκινο
1 κρόκο αυγού με 1 κ.σ. νερό για άλειμμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 50 γρ. χλιαρό νερό με τη μαγιά και μια κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη έως να αφρίσει, για 10 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ, το αλεύρι με τη προζύμη. Ζυμώνοντας με τον γάντζο, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε για 2 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε το αλάτι, το γλυκάνισο και το λάδι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Βγάζουμε από το κάδο τη ζύμη και την δουλεύουμε για λίγο στο πάγκο μας διπλώνοντας από έξω προς τα μέσα.
Την μεταφέρουμε σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Την αφήνουμε για 1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την ξεφουσκώνουμε και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
Κρατάμε λίγο ζυμαράκι για να φτιάξουμε τα στολίδια μας. Μοιράζουμε την ζύμη στα τρία και φτιάχνουμε μια πλεξούδα ενώνοντας τις άκρες ώστε να δημιουργήσουμε την κουλούρα μας. Την μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Στην μέση τοποθετούμε ένα αυγό. Στις άκρες τοποθετούμε τα στολίδια, βρέχοντας με λίγο νερό για να κολλήσουν στη ζύμη.
Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με μια κ.σ. νερό και αλείφουμε τη κουλούρα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στους 180 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ανάλογα το φούρνο. Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά και ύστερα την ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Καλή σας επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου