Υλικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
1 ξυλ. κανέλας
1 κ.σ. μέλι
5 γαρίφαλα
Φλούδα λεμονιού
½ κ.γ. χυμό λεμονιού
Για το σαραγλί
400 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
900 γρ. φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε ένα κατσαρολακι το νερό τη ζάχαρη το μέλι, γαρίφαλα, ξυλ. Κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Σε μέτρια φωτιά, βράζουμε έως να λιώσει η ζάχαρη και αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στο μουλτι, θρυμματίζουμε τα φιστίκια Αιγίνης όχι όμως πάρα πολύ αλλά ούτε χοντροκομμένα. Αλείφουμε, με βούτυρο ένα ταψί. Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο και το ραντίζουμε με βούτυρο. Βάζουμε άλλο ένα φύλλο ακόμα και το ραντίζουμε και αυτό. Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια (όχι πολλά) όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Βάζουμε μια βελόνα πλεξίματος ή 2 ξυλάκια για σουβλάκια ποιο πάνω από τη μέση των φύλλων και τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτά. με τα χέρια μας το σουρώνουμε πιέζοντας τις άκρες και αφαιρούμε την βελόνα ή τα ξυλάκια.
Τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί ένα ένα τα σαραγλί και τα βουτυρώνουμε αμέσως με ένα πινέλο να μην μας ξεραθούν τα φύλλα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο που μας περίσσεψε. Κόβουμε ανάλογα τι μέγεθος θέλουμε να τους δώσουμε στα 3 ή 4 μέρη. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για 1 ½ ώρα.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε 50 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και τα απολαμβάνουμε.
Καλή σας απόλαυση!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου