Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Πασχαλινό τσουρέκι από την bagia Kalampouka


Υλικά:

4 κιλά αλεύρι  κίτρινο για τσουρέκια
 15 αυγά
 7,5 με 8 φλ.  τσαγιού ζάχαρη
 3 γιαούρτια στραγγιστά
 3 φακελάκια μαχλεπι τριμμένο
 3 φακελάκια κακουλέ τριμμένο
 4 βανίλιες
 ½  φλ.  τσαγιού βρασμένη πορτοκαλόφλουδα ή χυμό
 2 κουπάκια lurpak

Για το προζύμι
250 γρ.  μαγιά
2 ποτήρια νερό χλιαρό
μισό κιλό αλεύρι από τα 4.
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκανιτσα το μισό κιλό αλεύρι . ρίχνουμε στο χλιαρό νερό την μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε  για 10 λεπτά περίπου να δουλέψει η μαγιά και να αφρίσει. Στην συνέχεια ρίχνουμε την μαγιά στην λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.  Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα 3 ½ κιλά αλεύρι, το μαχλεπι, το κακουλέ, τις βανίλιες.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει.
Όταν  φουσκώσει η μαγιά, την ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι, ρίχνουμε και το μείγμα των αυγών και ξεκινάμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε το γιαούρτι  και την βρασμένη πορτοκαλόφλουδα ή χυμό, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο. Τα αφήνουμε  να γίνουν καλά και το ζυμάρι να διπλασιαστεί.  μετά βγάζουμε  12 πλεξούδες. το κάθε κορδόνι 220 γραμμάρια. (Θα ήθελα να τονίσω ότι αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν καλά και η ζύμη αλλά και μετά όταν κάνουμε τις πλεξούδες, σε ζεστό μέρος)   Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με  φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνουμε  στους 120 βαθμούς  για 15 λεπτά και στους 170 βαθμούς  για 30 λεπτά περίπου να πάρουν χρώμα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου