Υλικά:
ζύμη για εκλέρ:
150 γρ. αλεύρι
80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
2 μέτρια αυγά και 1 κροκάδι
250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)
ελάχιστο αλάτι
κρέμα σοκολάτας:
500 ml γάλα
4-5 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
30 γρ. κακάο
1 βανίλια
ελάχιστο αλάτι
γκλάσο σοκολάτας:
200 κουβερτούρα
160 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. βούτυρο
5-6 κ.σούπας νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του βούτυρου, αφήνουμε να λιώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα. Θα δούμε ότι αρχίζει να σχηματίζεται μιά μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα.
Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα ώσπου να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει.
Μόλις αρχίσει να κολλάει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε.
Ρίχνουμε το ένα αυγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη.
Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, δουλεύοντας μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο που να στέκεται στο δάχτυλο.
Απλώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και το βουτυρώνουμε ελαφρά.
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με χοντρή μύτη και σχηματίζουμε μακρόστενους κυλίνδρους, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα εκλέρ σε καλά προθερμασμένο φούρνο γιά 20λεπτά στους 200C μέχρι να φουσκώσουν καλά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-6 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ, απόδειξη ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του. Μόλις βγουν τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Προετοιμασία κρέμας σοκολάτας:
Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το κακάο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ, ενώ σε ένα άλλο μπωλ αναμιγνύουμε και ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά με σύρμα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει ένα μείγμα.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο σκεύος με το γάλα (και το κακάο) , χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, ώστε να μην αρπάξει στον πάτο.
Η κρέμα σιγοβράζει και θα αρχίσει να πήζει σιγά σιγά.
'Οταν πήξει αρκετά, αποσύρουμε και αν δούμε ότι η κρούστα της κρέμας έχει σκληρύνει, την περνάμε με ένα κουταλάκι βούτυρο. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Για να γεμίσουμε τα εκλέρ μας, κάνουμε μια τρυπούλα και με το κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα σοκολάτα που φτιάξαμε (μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και δεύτερη τρυπίτσα αν το εκλέρ είναι μεγάλο).
Προετοιμασία για το γλάσο σοκολάτας:
Τέλος, για το γλάσο μας, για να καλύψουμε από πάνω τα εκλέρ μας, κόβουμε την κουβερτούρα μας σε κομμάτια και τη ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί. 'Οταν αρχίζει να λιώνει, προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε ενώ στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό κουταλιά-κουταλιά. Αν είναι πολύ ρευστό το μίγμα αφήνουμε λίγο να κρυώσει (σε σημείο όμως που να αλείφεται ακόμα).
Καλύπτουμε την επιφάνεια από τα εκλεράκια με γλάσο σοκολάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου