Υλικά:
1 κιλό φύλλο κρούστας
100 gr. φυστίκι
400 gr.καρύδι
100 gr.φρυγανιά
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1 βανίλια
300 gr. βούτυρο
200 gr.σπορέλαιο καλής ποιότητας
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γαρίφαλο σκόνη
30-35 μοσχοκάρφια
σιρόπι
6 φλυτζάνια ζάχαρη
4 φλυτζάνια νερό
1 φλυτζάνι γλυκόζη
2 φλούδες λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
Σπάμε τα καρύδια και τα φυστίκια στο multi.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς,την φρυγανιά,την ζάχαρη,την βανίλια και τα κανελογαρίφαλα.
Σε ένα ταψί που το βουτυρώνουμε ελαφρά στρώνουμε 4 φύλλα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο μείγμα γέμισης τα φύλλα .
Η διαδικασία είναι η εξής: στρώνουμε δύο φύλλα και πασπαλίζουμε με μείγμα,μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Κρατάμε 4 φύλλα για το τελείωμα.
Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά,σε σχήμα ρόμβου,αρκετά βαθιά και καρφώνουμε ένα μοσχοκάρφι στο κέντρο του ρόμβου.
Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε» το λάδι με το βούτυρο και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου.
σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5′ λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο σιροπιάζουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι τον μπακλαβά και αφήνουμε να κρυώσει καλά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου