Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Παστάκια σε ταψί


Υλικά
Για το παντεσπάνι
5 αυγά μέτρια
200 γρ ζάχαρη
1 κ.γ. εκχ. Βανίλιας
120 γρ. αλεύρι  φαρίνα
30 γρ. κακάο

Για το γαρνίρισμα
200 γρ. σκόνη σαντιγί  
400 γρ. γάλα κρύο

Για την πατησερι
1000 γρ. γάλα
80 γρ. κον φλαουρ
150 γρ. ζάχαρη
3  κρόκους αυγών
3  βανίλιες
80 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. στη μύτη αλάτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Για  την στρώση  με γκαναζ
400 γρ. κρέμα γάλακτος
300 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα

Για το σιρόπι
50 ml. κονιάκ
1 κ.σ. εκχ. Καραμέλας
1 κ.γ. εκχ. Βανίλιας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη.  Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα έως να αφρατεψουν καλά.  Ρίχνουμε στο μείγμα κοσκινίζοντας, το αλεύρι με το κακάο διότι δεν θέλουμε να έχει σβόλους στο μείγμα μας από το κακάο. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις για να μην χάσουμε τον αέρα μέσα από το μείγμα μας.   

Στρώνουμε σε ένα  ταψί,  λαδόκολλα  στο κάτω μέρος  και γύρο γύρο.  Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  και χαμηλά  με αντιστάσεις, για 20 – 25 λεπτά περίπου. Όταν μπήξουμε το μαχαίρι και βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο το παντεσπάνι μας.

Όταν βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, και κρυώσει καλά, αφαιρούμε τα χαρτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε δυο  μέρη. Το συγκεκριμένο είναι τόσο αφράτο που είναι ότι πρέπει για παστάκια και τούρτες. 

Για την πατησερι   παίρνουμε δυο με τρεις κουταλιές  από το γάλα και τις προσθέτουμε σε ένα μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, κον φλαουρ, ζάχαρη, βανίλιες και το αλάτι. Ανακατεύουμε και όταν χλειαρινει προσθέτουμε το γάλα με τους κρόκους, ανακατεύοντας. Όταν αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε έως να ενσωματωθεί το μίγμα μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.  Όταν κρυώσει , ανακατεύουμε καλά με σύρμα. 
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ έως να γίνει σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε στην πατησερι ανακατεύοντας καλά με μια μαριζ.

Για την γκαναζ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος  σε ένα κατσαρόλι  να ζεσταθεί και μόλις πάει να ξεκινήσει σε βρασμό. Αν έχουμε θερμόμετρο για φαγητά, μόλις ανεβεί στους  90 βαθμούς, αποσύρουμε από το μάτι.  Ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ με την κουβερτούρα.  Αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει  και  ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.   Όταν κρυώσει  χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα έως να σφίξει σε σαντιγί. Προσοχή όχι σε δυνατή ταχύτητα και πολύ ώρα διότι θα μας κόψει.

Αφού έχει κρυώσει το παντεσπάνι, κόβουμε σε δυο  ισα μέρη .  το σιροπιάζουμε με το σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει.  Στρώνουμε πάνω στο παντεσπάνι  ομοιόμορφα την κρέμα πατησερι.  Βάζουμε πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι και σιροπιάζουμε.  Στρώνουμε την σαντιγί γκαναζ ομοιόμορφα πάνω στο παντεσπάνι και αφήνουμε στο ψυγείο  να παγώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ την σκόνη σαντιγί με το γάλα μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Γαρνίρουμε με κορνέ. Χαράζουμε με μαχαίρι  το μέγεθος που θα κόψουμε ύστερα τα παστάκια και  κάνουμε το σχέδιο που θέλουμε σε κάθε παστάκι.   

 Μόλις τελειώσουμε βάζουμε  στο ψυγείο  για μια ώρα να παγώσει και είμαστε  έτοιμοι για σερβίρισμα.

Καλή σας  επιτυχία!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου