Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΥΚΑΛΑΚΙ


Φωτό

Υλικά:

1 κιλό σύκα
1.500 gr. ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό (περίπου 250 ml)
200 gr. γλυκόζη
2 βανίλιες
Μισό λεμόνι
1 κουταλιά ξινό
για το ασβεστόνερο
3 κουταλιές της σούπας ασβέστη
2 λίτρα νερό

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα σύκα και προσθέτουμε τα 2 λίτρα νερό. Διαλύουμε τον ασβέστη σε ένα μπώλ με λίγο νερό και το προσθέτουμε στα σύκα αφού το περάσουμε από την σίτα τον ρίχνουμε στην λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά,βάζουμε από πάνω ένα πιάτο γιατί τα σύκα επιπλέουν και το αφήνουμε για 2 ώρες.
Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει.Μόλις βράσει προσθέτουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10′ λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό.
Τα ξαναβράζουμε άλλα 5′  λεπτά,δεν πρέπει να παραβράσουν!
Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό δεύτερη φορά.
Με μία φουρκέτα τρυπάμε κάθε σύκο 2-3 φορές.
Γεμίζουμε την λεκάνη με νερό και διαλύουμε το ξινό προθέτουμε τα σύκα και τα αφήνουμε για 1 ώρα.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής:  Βράζουμε την ζάχαρη με 2 κούπες νερό όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα σύκα και τα βράζουμε περίπου 13-15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και ξαφρίζουμε και το κατεβάζουμε από την φωτιά.
Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε για 5′ λεπτά και προσθέτουμε τις βανίλιες, την γλυκόζη και όταν το κατεβάσουμε από την φωτιά μερικές σταγόνες λεμονιού.
Τέλος βρέχουμε μία πετσέτα με νερό, την στύβουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα κουνώντας την για λίγο επαναλαμβάνουμε την διαδικάσία 2-3 φορές για να μήν ζαρώσει και χάσει το σχήμα του το σύκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου