Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ











υλικά

400 gr. βούτυρο γάλακτος φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
150 gr. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
200  gr. αμύγδαλο χοντροσπασμένο
1 φλιτζάνι του καφέ αλισίβα
120  gr. ζάχαρη άχνη
1 ολόκληρο αυγό
2 κρόκους
3 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/3 φλιτζανιού κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα
850 gr. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
αλισίβα
2 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από ξύλα
Άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 1000 gr.)

Εκτέλεση

2 ημέρες πριν φτιάχνουμε την αλισίβα ως εξής:
Βάζουμε το νερό και την στάχτη σε ένα κατσαρόλι και βράζουμε  για 3′ λεπτά, μόλις πάρει την πρώτη βράση. Χρησιμοποιούμε τουλπάνι ή σίτα πολύ λεπτή ή τούλι και σουρώνουμε 5-6 φορές το σταχτόνερο. Το βάζουμε σε ένα ποτήρι το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε μία άκρη ώστε να μην το κουνάμε. Όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την αλισίβα.

Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο, στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 8′ λεπτά, στον αέρα. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την μαργαρίνη, τις βανίλιες και τα 120 gr. άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά! Προσθέτουμε το αμύγδαλο. Προσθέτουμε τα αυγά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Προσθέτουμε την σόδα στο κονιάκ ανακατεύουμε και την προσθέτουμε στο μείγμα τέλος το λικέρ, την αλισίβα και το ξύσμα λεμονιού.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη βουτυράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας! Πλάθουμε  κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή με κουπ πάτ κόβουμε τον κουραμπιέ στο σχήμα που θέλουμε ανοίγοντας ένα φύλλο πάχους 1-1,5 εκατοστό. Τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε για 35′ λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου τους μεγάλους και μέτριους και 25 λεπτά τους μικρούς! Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες τους ακουμπάμε σε σχάρα για 6-7 λεπτά.
Κατόπιν σε ένα ταψί στρώνουμε ένα παχύ στρώμα κοσκινισμένης άχνης.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε αραιή σειρά και πασπαλίζουμε άχνη με μία σίτα.
Αφήνουμε έτσι τους κουραμπιέδες μέχρι να βγουν οι επόμενοι.
Τέλος σε ένα μπολ βάζουμε άχνη τους βουτάμε πάλι, τους τινάζουμε και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου