Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Τέλειο αφράτο ψωμί μαργαρίτα


 

Υλικά

 Προζύμι  

50 γρ. γάλα

50 γρ. νερό

40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

 Ζύμη

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

140 γρ. γάλα χλιαρό

70 γρ. ελαιόλαδο

9 γρ  ξηρή μαγιά

1 κ.σ  μέλι

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 κ.γ. αλάτι

Ελάχιστο νερό χλιαρό (για το άλειμμα)

1 κ.γ. μέλι (για το άλειμμα)

Σουσάμι για πασπάλισμα

 Εκτέλεση

 Βάζουμε σε ένα κατσαρόλι το νερό, το γάλα, την ζάχαρη και τα 50 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά  μέχρι να πήξει.  Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 140 γρ. ζεστό γάλα, (όχι καυτό) το μέλι και τη μαγιά,  ανακατεύοντας να διαλυθεί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.  Ανακατεύουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι. Όταν αφρίσει η μαγιά είναι έτοιμη.

Μεταφέρουμε το μείγμα μαγιάς στον κάδο του μίξερ. προσθέτουμε και την προζύμι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο – λίγο το ελαιόλαδο.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο – λίγο το αλεύρι. Όταν ρίξουμε όλο το αλεύρι, δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και αφήνουμε να ζυμωθεί περίπου για 10 λεπτά.

Αλείφουμε τον κάδο του μίξερ με λίγο ελαιόλαδο.  Βάζουμε  το ζυμάρι μέσα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε ζεστό σημείο ή προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε για 1 ώρα.

Όταν διπλασιαστεί, ζυμώνουμε στο πάγκο για λίγο και κάνουμε ένα μακρόστενο ρολό. Κόβουμε σε 7 ίσα κομμάτια.  Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι βάζοντας αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι  άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.

Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη μια κ.γ. μέλι και ανακατεύουμε. Αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο.  Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο σουσάμι από πάνω.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και για 35 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή σας, επιτυχία!!!

 https://youtu.be/fzpf3_6arcw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου