Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ











Υλικά:
1 κόκορα περίπου 2,5 κιλά
μαρινάδα
1200 ml. κόκκινο ξηρό κρασί
3 καρώτα
2 κρεμμύδια
2-3 κλωναράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
15 κόκκους μαύρο πιπέρι
μαγείρεμα
2 κρεμμύδια
250 gr. μανιτάρια
1 ώριμη ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
6-7 κλωναράκια μαϊντανό
200 gr. καπνιστή πανσέτα ή μπέικον
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
80 ml. μπράντι ή κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση:

πρέπει να μαρινάρουμε τον κόκορα για 24 τουλάχιστον ώρες, αν μπορούμε και περισσότερο αυτό θα βοηθήσει το κρέας του κόκορα να μαλακώσει ακόμη περισσότερο! Καθαρίζουμε τα καρώτα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες. Σε μία μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε τα κομμάτια του κόκορα. Ρίχνουμε τα καρώτα, τα κρεμμύδια, τους κόκκους πιπεριού, τις δάφνες και το φρέσκο θυμάρι. Περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί, από το οποίο κρατάμε 1 φλιτζάνι για το μαγείρεμα. Αφήνουμε τον κόκορα σκεπασμένο, στο ψυγείο.
το μαγείρεμα Αφαιρούμε τον κόκορα από την μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, ώστε να τον στεγνώσουμε. Πετάμε την δάφνη, το θυμάρι και τα πιπέρια.
Σουρώνουμε την μαρινάδα και κρατάμε τα λαχανικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο να κάψουν. Τσιγαρίζουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα. Τοποθετούμε σε πλατιά κατσαρόλα, με χοντρό πάτο τον κόκορα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το μπράντι και φλαμπάρουμε, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα λαχανικά της μαρινάδας, τα οποία έχουμε σοτάρει για 2′ λεπτά στο τηγάνι που τσιγαρίσαμε τον κόκορα.
Προθέτουμε το σκόρδο σοταρισμένο, την ντομάτα κομμένη σε κύβους, την ζάχαρη, τον ζωμό, το θυμάρι και την μαρινάδα. Σιγοβράζουμε περίπου 2 ώρες, μέχρι να βράσει το κρέας και να μείνει περίπου το 1/4 από τα υγρά. Κόβουμε την πανσέτα ή το μπέικον σε κύβους, σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια σε φέτες και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Βράζουμε περίπου 5′ λεπτά, προσθέτουμε ψιλοκομμένο τον μαϊντανό.
Διαλύουμε το αλεύρι στο κρασί, το προσθέτουμε στο φαγητό και σιγοβράζουμε άλλα 10′λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό το φαγητό περίπου 30′ λεπτά πριν σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου