Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


Φωτό

Υλικά:
1 μεγάλο λάχανο λευκό
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
60 gr. ρύζι
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
2 αυγά
Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε στο κιμά επίσης το ξύδι, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο. Σε μια κατσαρόλα που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό να βράσει, λίγο πιο κάτω από την μέση της κατσαρόλας. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό, κάτω μέρος του λάχανου. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, για να αποφύγουμε τον κοχλασμό, που θα μας δυσκολέψει στο να ανοίγουμε το λάχανο. Τοποθετούμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα και περιμένουμε υπομονετικά, να ανοίξει τα φύλλα του.
Μόλις μαλακώσουν τα φύλλα, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε με την σειρά σε ένα ταψί. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό , μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα μέχρι το κέντρο. Διαλέγουμε μια πλατιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ξεχωρίζουμε τα χοντρά φύλλα και στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες. Αν δεν έχετε φτιάξει πάλι λαχανοντολμάδες, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη επιφάνεια για να τους τυλίγετε. Παίρνουμε το φύλλο από το λάχανο και αφαιρείτε το σκληρό μέρος, κόβοντας το με ένα μαχαιράκι. Τα κομμάτια που αφαιρείτε κάθε φορά τα κρατάτε στην άκρη γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.  Χωρίζετε με ένα μαχαιράκι το φύλλο, στην μέση, κάθετα αν είναι πολύ μεγάλο. Παίρνουμε μια ποσότητα από το κιμά και τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντας το καλά σε ρόλο. Στο τέλος το πιέζουμε ελαφρά. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά.
Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε από πάνω τα κομμάτια από τα φύλλα που κρατήσαμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρκετό ελαιόλαδο.
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και πιέζουμε.
Περιχύνουμε με ζεστό ζωμό περίπου μέχρι πριν καλυφθεί από αυτόν το πιάτο.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα ή δοκιμάζουμε μέχρι να δούμε ότι έβρασαν οι λαχανοντολάδες. Μόλις βγάλουμε τους λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο και βγάζουμε από την κατσαρόλα 1 φλιτζάνι από τον ζωμό. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τούς κρόκους, σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζουμί χτυπώντας ασταμάτητα και τέλος τον χυμό από 1 ή 2 λεμόνια, ανάλογα πόσο ξινό θέλετε το φαγητό σας.
Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού! Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου