Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ


Φωτό

Υλικά:


1κιλο διάφορα ψάρια
250 ml. λευκό κρασί
125 ml. ελαιόλαδο
2 ντομάτες
1 μεγάλο πράσο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
5 κλωναράκια σέλινο
1 καρώτο
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 φύλλο δάφνης
6-7 ίνες κρόκο Κοζάνης
1 κουταλιά της σούπας worcestershire sauce
Θυμάρι ξερό ή φρέσκο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι χοντρό και κανονικό
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα ψάρια και κόβουμε τα κεφάλια τους. Αν φιλετάρουμε, αν θέλουμε, τα ψάρια που θα χρησιμοποιήσετε και κρατάμε τα ψαροκόκαλα για τον ζωμό ! Ετοιμάζουμε τον ζωμό για την σούπα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κεφάλια από τα ψάρια και αν έχουμε τα ψαροκόκαλα. Προσθέτουμε 2-2.5 lt. νερό και λίγο χοντρό αλάτι. Βράζουμε για 15 λεπτά, ώστε να πάρουμε τον ζωμό τους. Κατόπιν "περνάμε" τον ζωμό από λεπτή σίτα , ώστε να καθαρίσει από τα κόκαλα.  Βάζουμε τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα και τον βάζουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα ψάρια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα ανακατεύουμε. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, περνάμε τον ζωμό πάλι από την σίτα και τον κρατάμε ζεστό.  Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια, ομοιόμορφα κομμάτια.
Τα σκόρδα τα καθαρίζουμε και τα πιέζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι, ώστε να ανοίξουν.
Βάζουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε μερικά λεπτά τα λαχανικά. Ρίχνουμε μέσα στο κρασί τις ίνες του κρόκου. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, αφαιρώντας τις φλούδες και τους σπόρους. Τις κόβουμε σε κύβους.  Προσθέτουμε την worcestershire sauce, την δάφνη, το θυμάρι, τις ντομάτες και την ζάχαρη. Προθέτουμε τον ζωμό του ψαριού, την πορτοκαλόφλουδα, αλάτι και πιπέρι.Βράζουμε την σούπα περίπου 20-25 λεπτά.  Μόλις βράσει η σούπα, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και την πορτοκαλόφλουδα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Σερβίρουμε την σούπα με το φιλέτο ψαριού ή με το ψάρι καθαρισμένο, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα ρίγανης!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου