Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι


 

Υλικά:

450 γρ. φύλλο κανταΐφι

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό  λιωμένο

 

Για την κρέμα:

1000 ml. φρέσκο γάλα

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

200 γρ. ζάχαρη

4 αβγά μεσαία

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

1 βανιλίνη

ξύσμα ενός λεμονιού

 

Για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη

400 ml. νερό

100 γρ. μέλι

1 ξυλάκι  κανέλας

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια και ανακατεύουμε έως να ζεσταθεί λίγο το μείγμα.  

 

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το σιμιγδάλι, προσθέτουμε λίγο γάλα από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να μην μας σβολιάσει.  

Το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα μας.

 

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να λιώσει το βούτυρο στην κρέμα μας.  

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει.

 

Ξάνουμε το κανταΐφι, με τα χέρια μας για να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους και να αφρατέψει. Το χωρίζουμε στα δυο και σκεπάζουμε το άλλο μισό με μια πετσέτα.

 

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι ή πυρέξ 25x30 εκ. Τοποθετούμε το μισό κανταΐφι,  στον πάτο και τα τοιχώματα έτσι ώστε να εξέχει λίγο απ’ έξω. Ραντίζοντας βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπάμε το κανταΐφι.  

 

Χτυπάμε με ένα σύρμα την κρέμα να αφρατέψει. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα και στρώνουμε με μια μαρίζ. Γυρνάμε προς τα μέσα το  κανταΐφι που εξέχει. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, ομοιόμορφα. Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.  10 λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

 

Βάζουμε ένα κατσαρόλι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, το μέλι και την κανέλα. Όταν πάρει μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε 2-3 ώρες για να κρυώσει.

 

Καλή επιτυχία!!!

https://youtu.be/Lppkqh2nKzY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου