Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Σάμαλι νηστίσιμο με κουβερτούρα




Σάμαλι νηστίσιμο με κουβερτούρα

Υλικά: ΣΑΜΑΛΙ:
340 γρ.  σιμιγδάλι χονδρό
170 γρ.  σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ.  νερό
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
225 ζάχαρη
1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν  πάουντερ 
1 κοφτό κ. γλυκού  μαστίχα, κοπανισμένη  σκόνη
 Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια
Λάδι  για άλειμμα  ταψιού
αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα
195 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα

Υλικά: ΣΙΡΟΠΙ:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη 
2 φλ. τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση:
Λαδώνουμε  ένα ταψί 30-32 εκ. και το αφήνουμε  στην άκρη. 
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε  όλα τα στερεά υλικά και στο τέλος, προσθέτουμε, σιγά σιγά το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνέχεια  μέχρι να  ενσωματωθεί  όλο το νερό και ο χυμός πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε  το μείγμα στο  ταψί και στρώνουμε  με μια σπάτουλα  να είναι ομοιόμορφη. Σκεπάζουμε  με πλαστική μεμβράνη το ταψί και το αφήνουμε  στην άκρη για 30 λεπτά  τουλάχιστον να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.
Κόβουμε  το μείγμα σε κομμάτια και γαρνίρουμε (προαιρετικά)  το κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς  για 45 λεπτά  περίπου  μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. 
Για το σιρόπι Βάζουμε  όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα  και τα βράζουμε για 4 λεπτά  εφόσον αρχίσει να βράζει.  Όταν βγάλουμε  το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε  αμέσως με το ζεστό σιρόπι με ένα κουτάλι.  Αφήνουμε  να πιεί  όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά και μετά  το κόβουμε  σε κομμάτια.  Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια για καλύτερο λιώσιμο, για να μην χάσει την γυαλάδα της.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στο μάτι με  4 - 5 εκατοστά νερό μέχρι να πάρει μια βράση και σβήνουμε την φωτιά.  Τοποθετούμε ένα ανοξείδωτο μπολ πάνω στην κατσαρόλα να εφαρμόζει καλά και να σιγουρευτούμε ότι δεν ακουμπάει στο καυτό νερό. Ρίχνουμε  στο μπολ τα  2/3 της σοκολάτας και  ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Όταν  λιώσει η πρώτη δόση, προσθέτουμε   και την δεύτερη δόση  σοκολάτας. Ανακατεύουμε,  μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα. Την απλώνουμε πάνω στο σάμαλι. Ο  λόγος που λιώνουμε σε δυο δόσεις την κουβερτούρα σοκολάτας είναι για να μείνει γυαλιστερή η σοκολάτα μετά το λιώσιμο.
Καλή σας επιτυχία. !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου