Υλικά
1.500 γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, κιλότο ή σπάλα
3 κρεμμύδια
2 σκελ. σκόρδο
3-4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλ. κανέλας
4-5 κόκκους μπαχάρι
½ κ.γ. δεντρολίβανο
½ κ.γ. θυμάρι
400 γρ. χυμό ντομάτας
80 ml κονιάκ
500 μακαρόνια Νο 2
80 ml. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Με ένα μαχαίρι τρυπάμε το κρέας σε διάφορα σημεία και προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα γαρίφαλα, και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτοντας το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά το λάδι, προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε ώστε να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα σε όλες τις πλευρές του.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε πάλι το κρέας και σβήνουμε με το κονιάκ.
Όταν εξατμιστεί το κονιάκ, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, κανέλα, μπαχάρι, δεντρολίβανο, και θυμάρι.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι την μέση στο κρέας. Όταν πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μια ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κοιτάμε συχνά να μην μείνει από υγρά και συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό.
Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε πιατέλα σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο.
Αφαιρούμε τα μπαχαρικά από την σάλτσα και την μεταφέρουμε σε ένα μουλτι. Χτυπάμε ώστε να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα.
Αν είναι αραιή, βάζουμε να πάρει μια βράση έως να πήξει λίγο. Αν είναι πηχτή προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό αφήνοντας να λίγο να βράσει.
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.
Βάζουμε στο πιάτο τα μακαρόνια, κόβουμε το κρέας σε φέτες το βάζουμε πάνω από τα μακαρόνια, περιχύνουμε με την σάλτσα και ρίχνουμε αν θέλουμε τριμμένο τυρί.
Καλή σας επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου