Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με γλάσο σοκολάτας

 

Υλικά

Για το κέικ

180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει

120 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο

250 ml ζεστό γάλα

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

80 γρ.  κακάο

½  κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 αβγά

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Λίγο αλεύρι και βούτυρο για  άλειμμα στο πυρέξ

 

Για το σιρόπι

200 ml νερό

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

30 γρ. κακάο

1 τσιμπιά αλάτι

 

Για το γλάσο

250 γρ. κουβερτούρα 65 % κακάο

80 γρ. κουβερτούρα λευκή

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Προσθέτουμε σε ένα κατσαρόλι το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε έως να λιώσει η ζάχαρη.

Όταν λιώσει η ζάχαρη, σταματάμε να ανακατεύουμε. Όταν πάρει μία βράση βγάζουμε από την φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει.

 

Για το κέικ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.  Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε μέσα το γάλα, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

Προσθέτουμε μέσα και το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρέξ 22 Χ 30 εκ. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε με μια μαρίζ. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο. Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαιράκι αν βγει καθαρό είναι έτοιμο ειδάλλως ψήνουμε λίγο ακόμη.  

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

 

Για το γλάσο κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν μαρί (βάζοντας σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρόλι με λίγο νερό και από πάνω ένα σκευος ινοξ χωρίς να ακουμπά στο νερό και ανακατεύουμε.)  Όταν λιώσει καλά, την ρίχνουμε πάνω στην κρύα σοκολατόπιτα. Όταν κρυώσει το γλάσο, προαιρετικά λιώνουμε μια λευκή κουβερτούρα και κάνουμε σχέδιο από πάνω.

 

Καλή επιτυχία!!!

https://youtu.be/Co3iKsJksHQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου