Υλικά:
4 ½ φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι μπεηκιν παουντερ
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
¾ από 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο σε κομματάκια ή μαργαρίνη
1 αυγό χτυπημένο
½ φλιτζάνι παγωμένη σόδα ή νερό
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι μα την μπεηκιν παουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα ωσότου γίνει ψιχουλιαστο.
Αναμειγνύουμε το αυγό με τη σόδα ή με το νερό και ραντίζουμε το παραπάνω μείγμα από αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε με πιρούνι. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την ζυμώνουμε με όσο αλεύρι χρειάζεται, ώστε να πλάθεται εύκολα. Διατηρούμε τη ζύμη στο ψυγείο ως την ώρα που θα την χρησιμοποιήσουμε.
Για πίτες ή τάρτες αλμυρές προσθέτουμε ακόμη 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι. Για πίτες ή τάρτες γλυκές προσθέτουμε στο αλεύρι 4 με 5 κοφτές κουταλιές ζάχαρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου